• Când nu scrie, reconstruiește comorile României.

  Când nu scrie, reconstruiește comorile României.

  Ioana Crăciunescu este o artistă completă.

  Ioana Crăciunescu este o artistă completă. Actrița care a întruchipat-o pe Ana în ecranizarea din 1980 a romanului Ion este poetă, regizoare și iubitoare de tradiție și tot ce înseamnă românesc. Joacă în spectacole de teatru în Franța și România, iar în restul timpului, când nu scrie, reconstruiește comorile României.

  Cum? Pentru că și-a dorit să salveze frumusețea și eleganța simplă a clădirilor vechi din satele autentice românești, de mai bine de 10 ani, și-a deschis fundația care-i poartă numele și a început să-și investească toți banii în restaurarea monumentelor de arhitectură părăsite din Ardeal.

  A închiriat spațiile de la autoritățile locale, a angajat localnici care s-o ajute în procesul de restaurare tradițional și s-a apucat de treabă, începând cu parohiile săsești (evanghelice) Atel și Pelișor, din Transilvania. Ele sunt astăzi case de oaspeți și muzee vii, care adăpostesc zeci de obiecte vechi tradiționale, de o importantă valoare. 

  Între timp, restaurează două școli vechi de 100 de ani din Bulbucata, un sat la 30 de kilometri de București, unde urmează să implementeze programe prin care să fie create produse culturale și tradiționale. 

  Deși Ioana nu este sprijinită și înțeleasă nici de săteni, nici de autoritățile cu care trebuie să colaboreze, spune că nu ar renunța niciodată la visul de a reda strălucirea satelor românești. Este un om care iubește și dăruiește necondiționat, iar munca ei continuă cu stoicism și perseverență.

Cardul
de salariu
Investește în lucrurile care contează cu Cardul de salariu de la Piraeus Bank!
află mai multe